Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kinetyka inaktywacji lakazy w obecności rozpuszczalników organicznych mieszających się z wodą

Tytuł:
Kinetyka inaktywacji lakazy w obecności rozpuszczalników organicznych mieszających się z wodą
Kinetics of laccase inactivation in the presence of water miscible organic solvents
Autorzy:
Bryjak, J.
Białowąs, K.
Kucewicz, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2071700.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
lakaza
rozpuszczalniki mieszające się z wodą
inaktywacja
modelowanie matematyczne
laccase
water-miscible solvents
inactivation
mathematical modeling
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2012, 4; 98-100
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W badaniach nad inaktywacją lakazy w mieszających się z wodą rozpuszczalnikach organicznych wykorzystano etanol, dimetylofomamid, acetonitryl i 2-propanol w stężeniach 0-60% (obj/obj). Na podstawie spadku aktywności enzymu dobrano model seryjny, jako pozwalający odwzorować proces we wszystkich badanych przypadkach. Stwierdzono, że utrata aktywności enzymu w rozpuszczalnikach w stężeniach poniżej 30% jest spowodowana częściowym rozfałdowaniem białka w kontakcie z tymi związkami.

In the search on laccase inactivation in water miscible organic solvents, acetonitrile, dimethyl formamide, ethanol and 2-propanol were used in centrations from 0% to 60% (vol/vol). On the base of activity decrease in time, the kinetic model based on series mechanism was selected as the best for proper mapping of all experimental data. It was stated that the laccase inactivation below 30% of solvents concentration was caused by partial defolding of the enzyme molecules.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies