Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Otrzymywanie i dezaminacja hydrolizatów białkowych

Tytuł:
Otrzymywanie i dezaminacja hydrolizatów białkowych
Preparation and deamination of protein hydrolysates
Autorzy:
Grzybowski, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2071322.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
odpady garbarskie
hydroliza
kolagen
dezaminacja
tanning waste
hydrolysis
collagen
deamination
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2011, 5; 36-37
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki doświadczeń nad alkaliczną hydrolizą oraz dezaminacją hydrolizatów otrzymywanych z odpadowych skór garbarskich. Proces hydrolizy wymaga zastosowania dużej ilości NaOH oraz względnie długiego czasu. Do dczaminacji otrzymywanych aminokwasów wykorzystano reakcję Van Slyke'u. Uzyskano dezaminację hydrolizatów na poziomie 20 25%. Ze względu na trudności techniczne prowadzenia reakcji trudno będzie wykorzystać tą metodę w praktyce technologicznej.

Research results dealing with the alkaline hydrolysis of waste tanning leather and the dcamination of obtained hydrolysates arc presented in the paper. The hydrolysis process requires long time and great amount of NaOH. Van Slyke's reaction was used for the dcamination proccss. The dcamination degree was in a range from 20 to 25%. Due to technical difficulties in reaction conducting, it seems to be rather impossible to apply this method in practice.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies