Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stabilność lakazy w obecności cieczy jonowych

Tytuł:
Stabilność lakazy w obecności cieczy jonowych
Study on laccase stability in ionic liquides
Autorzy:
Bryjak, J.
Koźlecki, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2070549.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
lakaza
ciecz jonowa
stabilność
aktywność
laccase
ionic liquids
stability
activity
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2009, 3; 30-31
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy zbadano aktywność lakazy w obecności trzech cieczy jonowych o różnej hydrofobowości. Stwierdzono, że wpływ cieczy jonowej jest silnie zależny od jej struktury - ciecze hydrofilowe silnie inaktywują enzym, podczas gdy obecność hydrofobowego tetrafluoro-boranu l-metylo-3-butyloimidazoliowego w stężeniu poniżej 10% nie powoduje znaczącego spadku aktywności.

The activity of laccase in the presence of ionic liquids (ILs) has been examined. Three ILs of different hydrophobicity have been tested. The results obtained clearly show that effect of IL strongly depends on its chemical nature - hydrophilic compounds inactivate vast majority of enzyme, while hydrophobic l-methyl-3-butylimidazolium tetrafluoro-borate at the concentration up to 10% does not cause loss of laccase activity.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies