Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Electronic Energy Loss of the Partially Stripped Boron-Like and Carbon-Like Fast Ions

Tytuł:
Electronic Energy Loss of the Partially Stripped Boron-Like and Carbon-Like Fast Ions
Autorzy:
Gümüş, H.
Özalp, C.
Köroğlu, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2035735.pdf
Data publikacji:
2003-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
34.50.Bw
61.85.+p
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2003, 103, 4; 349-363
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
An analytical formula of the electronic stopping power expression in this study was derived for swift boron-like and carbon-like ions by using first-order perturbation theory and frozen-charge-state model. The Hartree- Fock-Slater determinant was used for the description of the bound electrons attached to ions in the ground state and orbital-screening parameter was determined by variational method. The calculated ground state energies in this study were compared with the results of Clementi-Roetti and they are in good agreement with 5%. It has been observed that the difference of energy loss for boron-like and carbon-like projectiles in a frozen-charge state increases as an atomic number increases. Furthermore, the analytical expression of the effective charge of boron-like and carbon-like projectiles was derived.zapisz i p

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies