Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Properties of polyurethane fibrous materials produced by solution blow spinning

Tytuł:
Properties of polyurethane fibrous materials produced by solution blow spinning
Autorzy:
Łopianiak, Iwona
Wojasiński, Michał
Butruk-Raszeja, Beata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2034056.pdf
Data publikacji:
2020
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Tematy:
nano- and microfibres
3D cell culture
solution blow spinning
polyurethanes
scaffolds
nano- i mikrowłókna
hodowla komórek 3D
wirowanie z rozdmuchiwaniem roztworu
poliuretany
rusztowania
Źródło:
Chemical and Process Engineering; 2020, 41, 4; 267-276
0208-6425
2300-1925
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study aimed to produce nano- and microfibrous materials from polyurethane (ChronoFlex®C75A/ C75D in 1,1,1,3,3,3–hexafluoro–2–propanol) by solution blow spinning. Experiments were carried out in order to determine the impact of solution blow spinning parameters on fibre diameter and quality of produced materials. The following properties of produced fibre scaffolds were investigated: fibre size, porosity and pore size, wettability, and mechanical properties. The results confirmed that produced nano- and microfibrous materials could be potentially used as scaffolds in three-dimensional cell and tissue cultures.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies