Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Change of Free Volume in Polymer Gels As Studied by Positron Annihilation Lifetimes

Tytuł:
Change of Free Volume in Polymer Gels As Studied by Positron Annihilation Lifetimes
Autorzy:
Ito, K.
Ujihira, Y.
Yamashita, T.
Horie, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2008070.pdf
Data publikacji:
1999-04
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
82.70.Gg
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 1999, 95, 4; 551-556
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Variations of a free volume size of a poly(N-isopropylacrylamide) gel and a polyacrylamide gel during a volume phase transition induced by a change of external environment - temperature, solvent composition, pH, and ion strength, are described. The free volume size is probed by positron annihilation lifetime technique. Variations of the free volume size suggest that a nanoscopic environment of the gels is affected by the free volume of the solvent phase and an interaction between the polymer chain and the solvent molecule in the swollen state, and by the aggregation of the polymer chain and a balance of the interaction among the polymer chain and the solvent molecules in the collapsed state. It is revealed that the free volume size reflects the essential change of the nanoscopic environment in the gels which could induce the macroscopic volume phase transition.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies