A one-dimensional transient mathematical model describing thermal and flow phenomena during coal coking in an oven chamber was studied in the paper. It also accounts for heat conduction in the ceramic oven wall when assuming a constant temperature at the heating channel side. The model was solved numerically using partly implicit methods for gas flow and heat transfer problems. The histories of temperature, gas evolution and internal pressure were presented and analysed. The theoretical predictions of temperature change in the centre plane of the coke oven were compared with industrialscale measurements. Both, the experimental data and obtained numerical results show that moisture content determines the coking process dynamics, lagging the temperature increase above the water steam evaporation temperature and in consequence the total coking time. The phenomenon of internal pressure generation in the context of overlapping effects of simultaneously occurring coal transitions – devolatilisation and coal permeability decrease under plastic stage – was also discussed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00