Model of the Fractionation Process of Three- and Four-Component Biological Mixtures in the Gravity Field Model procesu frakcjonowania trój- i czteroskładnikowych mieszanin biologicznych w polu grawitacyjnym
The publication describes a simplified method of evaluation of basic parameters of the fractionation process in the gravity field of three- and four-component biological mixtures having physical parameters similar to peripheral blood. The description of the method contains the balance of masses and forces imposing independent movement of microparticles of different shape in the base fluid matrix. It was also assumed that the biological mixture as an uncompressible quasi-homogeneous liquid can be described using the basic laws of hydrodynamics. The presented method of evaluation of basic parameters of the fractionation process, in relation to complex biological mixtures, together with calculation examples, is a prelude to the extended peripheral blood test within the sedimentation rate of erythrocytes OB (ESR).
W publikacji opisano uproszczoną metodę oceny podstawowych parametrów procesu frakcjonowania w polu grawitacyjnym trój- i czteroskładnikowych mieszanin biologicznych o parametrach fizycznych podobnych do krwi obwodowej. W opisie metody wykorzystano bilans mas i sił wymuszających niezależny ruch mikrocząstek o różnym kształcie w osnowie płynu bazowego. Założono ponadto, że mieszaninę biologiczną jako nieściśliwy quasi-jednorodny płyn można opisać, wykorzystując podstawowe prawa hydrodynamiki. Prezentowana metoda oceny podstawowych parametrów procesu frakcjonowania w odniesieniu do złożonych mieszanin biologicznych wraz z przykładami obliczeń stanowi wstęp do rozszerzonego badania krwi obwodowej w zakresie oceny szybkości sedymentacji erytrocytów OB (ESR).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00