Tytuł pozycji:
Studia nad laktazą (beta-D-galaktozydazą) i jej zastosowaniem w przemyśle spożywczym (II)
- Tytuł:
-
Studia nad laktazą (beta-D-galaktozydazą) i jej zastosowaniem w przemyśle spożywczym (II)
Issledovaniya laktazy (B-D-galaktozidaze) i ee primenenija v pishhevoj promyshlennosti (II)
Studies on the lactase (B-D-galactosidase) and its application in the food industry (II)
- Autorzy:
-
Dłużewski, Mieczysław
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/1836053.pdf
- Data publikacji:
-
1969
- Wydawca:
-
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
- Źródło:
-
Roczniki Technologii i Chemii Żywności; 1969, 16; 33-37
0080-374X
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono sposób oznaczenia aktywności β-D-galaktozydazy, w którym substratem dla enzymu jest laktoza, a uwolnione w czasie 30 min hydrolizy w 40°C przy pH 6,24 cukry proste oznaczane są ilościowo metodą mikrobiologiczną za pomocą szczepu drożdży Saccharomyces carlsbergensis ATCC 9080.