Wpływ niektórych produktów węglowodanowych diety na wykorzystanie karotenu i witaminy A Vliyaniye nekotorykh uglevodnykh diyeticheskikh produktov na upotrebleniye karotina i vitamina A The effect of some carbohydrate food products on the utilization of carotene and vitamin A
W pracy niniejszej wykonano badania wpływu trzech bogatych w węglowodany produktów rynkowych: bułki pszennej, płatków ziemniaczanych oraz płatków ryżowych na żywieniowe wykorzystanie karotenu i witaminy A. Doświadczenie wykonano na rosnących szczurach. Stwierdzono wyższe wchłanianie karotenu spożywanego z dietami zawierającymi płatki ryżowe i ziemniaczane w porównaniu do diety zawierającej bułkę pszenną.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00