Wpływ promieniowania gamma na frakcję węglowodanową ziarna żyta Vliyaniye gamma-izlucheniya na uglevodnuyu fraktsiyu zerna rzhi The influence of gamma radiation on the carbohydrate fraction of rye
Ziarno żyta o wilgotności 13 i 18% napromieniowane promieniami gamma dawkami do 3 Mrad wykazało spadek zawartości skrobi, wzrost zawartości dekstryn, maltozy, glukozy, ksylozy i arabinozy, zmniejszenie lepkości amylograficznej mąki, spadek ilości i lepkości śluzów oraz pociemnienie mąki.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00