Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ promieniowania gamma na frakcję węglowodanową ziarna żyta

Tytuł:
Wpływ promieniowania gamma na frakcję węglowodanową ziarna żyta
Vliyaniye gamma-izlucheniya na uglevodnuyu fraktsiyu zerna rzhi
The influence of gamma radiation on the carbohydrate fraction of rye
Autorzy:
Horubala, A.
Szprynger, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1835786.pdf
Data publikacji:
1971
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Roczniki Technologii i Chemii Żywności; 1971, 20; 43-50
0080-374X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ziarno żyta o wilgotności 13 i 18% napromieniowane promieniami gamma dawkami do 3 Mrad wykazało spadek zawartości skrobi, wzrost zawartości dekstryn, maltozy, glukozy, ksylozy i arabinozy, zmniejszenie lepkości amylograficznej mąki, spadek ilości i lepkości śluzów oraz pociemnienie mąki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies