Comparison of solidus and liquidus temperatures of real low carbon steel grade obtained by use of thermal analysis methods Porównanie temperatur solidus i likwidus stali niskowęglowej uzyskanych za pomocą metod analizy termicznej
Praca dotyczy badania temperatur przemian fazowych (temperatur solidus i likwidus) z użyciem różnych metod analizy termicznej. Obecnie kluczowymi metodami analizy termicznej są: różnicowa analiza termiczna DTA, skaningowa kalorymetria różnicowa oraz „bezpośrednia” analiza termiczna TA. Praca przedstawia podstawowe zasady, charakterystykę, zalety, wady i wyniki uzyskane przy użyciu tych trzech, bardzo często stosowanych metod. Przedstawiono wyniki z zakresu wysokiej temperatury (powyżej 1000°C) z naciskiem na zakres topnienia i krzepnięcia stali. Omówiono wyniki uzyskane przy zastosowaniu wspomnianych metod podczas procesu nagrzewania/chłodzenia, z uwzględnieniem różnych obciążeń analizowanych próbek i innych czynników, które mogą wpływać na uzyskane wyniki. Podano ocenę krzywych nagrzewanie/chłodzenie DTA i DSC. Porównano i omówiono uzyskane temperatury solidus i likwidus.
The paper deals with the study of phase transition temperatures (solidus and liquidus temperatures) with the use of different thermal analysis methods. Currently, the key thermal analysis methods are DTA (Differential Thermal Analysis), DSC (Differential Scanning Calorimetry) and ‘direct’ thermal analysis (TA). The study presents the basic principles of these methods, their characteristics, advantages, disadvantages and results obtained with these three very often used methods. There paper presents results from the high temperature region (above 1000°C) with the focus on the melting and solidifying region of real steel grade – multicomponent alloy. The paper discusses results obtained with the three mentioned methods at heating/cooling process, with different loads of analysed samples and other factors that can influence the obtained results. The evaluation of heating/cooling curves, DTA and DSC – curves at heating and cooling is demonstrated. The obtained solidus and liquidus temperatures are compared and discussed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00