Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Annealing on the Crystal Structure and Microstructure of Pr Doped $ZrO_{2}-Y_{2}O_{3}$ Nanocrystals

Tytuł:
Effect of Annealing on the Crystal Structure and Microstructure of Pr Doped $ZrO_{2}-Y_{2}O_{3}$ Nanocrystals
Autorzy:
Werner-Malento, E.
Paszkowicz, W.
Fidelus, J.
Godlewski, M.
Yatsunenko, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1550117.pdf
Data publikacji:
2010-01
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
61.46.-w
61.66.Fn
81.40.-z
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2010, 117, 1; 91-97
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rare-earth doped nanocrystalline yttria-stabilized zirconia (YSZ, $ZrO_{2}-Y_{2}O_{3}$) is, recently, a subject of studies because of its luminescent properties. The luminescence may be strongly influenced by the crystal structure and microstructure of the material. In this work, the X-ray diffraction study for Pr doped YSZ nanocrystals is presented. The phase composition dependence on the $Y_{2}O_{3}$ content and on heat treatment conditions is quantitatively determined using the Rietveld method and the similarities and differences between the present data for doped samples and earlier reported data for undoped material are discussed. A formation of high symmetry phases (cubic and tetragonal) is observed for high yttria content in agreement with general tendencies observed in literature for undoped samples.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies