Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of some physical properties of date palm fruits (cv. Khadrawy and Medjool)

Tytuł:
Determination of some physical properties of date palm fruits (cv. Khadrawy and Medjool)
Określenie niektórych właściwości fizycznych owoców palmy daktylowej (odm. khadrawy i Medjool)
Autorzy:
Kumar Mahawar, Manoj
Jalgaonkar, Kirti
Kumar, Mukesh
Singh Meena, Vijay
Bhushan, Bharat
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1506299.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Tematy:
date palm
physical properties
Khadrawy
Medjool
palma daktylowa
właściwości fizyczne
Źródło:
Acta Agrophysica; 2017, 24, 2; 271-277
1234-4125
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The present investigation was carried out to evaluate some physical properties of date palm fruits cv. Khadrawy and Medjool. Pulp moisture content, seed moisture content, fruit dimensions (Major and minor intercept), arithmetic mean diameter, geometric mean diameter, sphericity, colour values (L, a, b), bulk density, true density, porosity and coefficient of static friction were determined for both the varieties. The determined properties had significant difference in their values which may be due to the distinctive features of both the varieties.

Przedstawione badania zostały przeprowadzone w celu oceny niektórych właściwości fizycznych owoców palmy daktylowej odmian Khadrawy i Medjool. Dla obydwu odmian oceniano wilgotność miąższu, wilgotność nasion, wymiary owoców (wielka i mała oś), średnią arytmetyczną średnicę, średnią geometryczną średnicę, kołowość, wartości barwy (L, a, b), gęstość usypową, gęstość rzeczywistą, porowatość i współczynnik tarcia statycznego. Wartości badanych właściwości wykazywały znaczące różnice międzyodmianowe, które mogły wynikać z cech charakterystycznych obydwu odmian.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies