Effect of a sowing date on the quantity and quality of the yield of tarragon [Artemisia dracunculus L.] grown for a bunch harvest Wplyw terminu siewu nasion na wielkosc i jakosc plonu bylicy estragonu [Artemisia dracunculus L.] uprawianej na zbior peczkowy
The aim of the study was to estimate the influence of a sowing date (10 April, 25 April
and 10 May) on the quantity and quality of the yield of tarragon grown for a bunch harvest.
The yields of tarragon plants were assayed in 2004-2006. Chemical analyses were made in the
years 2004 and 2005. In the dry plant material, the content of macro- and microelements: total
nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, sodium, magnesium, manganese, zinc, iron and copper
was assessed. Moreover, the content of essential oils in dry plant material was estimated.
In the raw plant material, the content of L-ascorbic acid and the scavenging effect on DPPH
radical were measured. It was proved that the sowing dates had a significant effect on the yield
quantity. Significantly higher yield (424.5 kg⋅100 m-2) was obtained when seeds were sown on
10 May. The yield significantly decreased when seeds were sown on 10 April. The test sowing
dates had no significant effect on the biometrical characteristics of tarragon plants during the
harvest; only the leaves were significantly wider when the earliest sowing date was used. The
yields were characterized by a high content of mineral compounds. However, the content of
iron was twice as high in 2004 as in 2005. Also, the content of zinc and copper was higher in
the first year of the study, respectively by 87.2% and 76.9%, compared with the yield obtained
in the year 2005. The content of essential oils (mean for years of the study) was 0.59%, that of
L-ascorbic acid was 10.08 mg⋅100 g-1 f.m. and the scavenging effect of tarragon herb on DPPHradical
was 26.74%.
W latach 2004–2006 badano wpływ terminu siewu nasion (10 i 25 kwietnia oraz 10 maja)
na wielkość i jakość plonu bylicy estragonu, uprawianej na zbiór pęczkowy. W części laboratoryjnej
badań (2004 i 2005), w próbie zbiorczej – ze wszystkich zbiorów i terminów uprawy –
oceniono zawartość makro- i mikroskładników: azotu ogólnego, fosforu, potasu, wapnia, magnezu
i sodu oraz cynku, manganu, żelaza i miedzi. Zawartość olejku eterycznego oznaczono w
powietrznie suchym zielu metodą destylacji próbki surowca z wodą. W świeżej masie ziela wykonano
oznaczenie zawartości kwasu L-askorbinowego oraz aktywność zmiatania rodników
DPPH.
Wykazano, iż badane terminy siewu wpłynęły istotnie na wielkość plonu ziela estragonu.
Istotnie największy plon (424,5 kg⋅100 m-2) otrzymano z wysiewu w najpóźniejszym terminie
(10 maja). Plon ten istotnie zmniejszał się wraz z przyspieszaniem terminu siewu, tj. do ok.
10 kwietnia. Terminy siewu nie miały istotnego wpływu na parametry biometryczne roślin w
czasie ich zbioru, jedynie szerokość liści była istotnie większa w przypadku najwcześniejszego
terminu uprawy.
W uzyskanym plonie estragonu stwierdzono wysoką zawartość składników mineralnych,
zbliżoną w poszczególnych latach badań. Największe różnice wystąpiły w zawartości żelaza, którego
w roślinach w 2004 r. było ponad dwukrotnie więcej niż w kolejnym roku badań. Również
w tym roku odnotowano w estragonie znacznie wyższą zawartość cynku (o 87,2%) i miedzi (o
76,9%) w porównaniu z zebranym w 2005 roku.
Zawartość olejku eterycznego (średnio w latach badań) wyniosła 0,59%, kwasu L-askorbinowego
10,08 mg⋅100 g-1 ś.m.), a zdolność redukcji rodników DPPH kształtowała się na poziomie
26,74%.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00