Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość makroskładników i beta-glukanów w oplewionych i nagoziarnistych odmianach jęczmienia i owsa w przypadku zróżnicowanej ochrony chemicznej

Tytuł:
Zawartość makroskładników i beta-glukanów w oplewionych i nagoziarnistych odmianach jęczmienia i owsa w przypadku zróżnicowanej ochrony chemicznej
Macroelements and beta-glucan content in hully and hulless cultivars of barley and oats in relation to chemical protection
Autorzy:
Makarska, E.
Rachon, L.
Michalak, M.
Szumilo, G.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/14790.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie / Polskie Towarzystwo Magnezologiczne im. Prof. Juliana Aleksandrowicza
Tematy:
jeczmien
owies
odmiany roslin
jeczmien nagoziarnisty
jeczmien oplewiony
owies nagoziarnisty
owies oplewiony
makroelementy
zawartosc makroelementow
beta-glukany
ochrona roslin
chemiczne metody ochrony roslin
Źródło:
Journal of Elementology; 2006, 11, 2
1644-2296
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badano zmiany zawartości β-glukanów i makro składników w oplewionych i nagoziarnistych odmianach jęczmienia (odmian Antek, Rastik) i owsa (odmian Cwał, Cacko). W doświadczeniu uwzględniono 2 poziomy ochrony chemicznej: minimalną - zaprawa nasienna Oxafun T 75 DS/WS i herbicyd Mustang 306 SE oraz intensywną - zaprawa nasienna, herbicyd, fungicyd Folicur Plus 375 EC i insektycyd Karate Zeon 050 CS. Stwierdzono, że zróżnicowany poziom ochrony chemicznej roślin nie wpłynął istotnie na zmiany zawartości zarówno badanych makroskładników, jak i β-glukanów. W ziarniakach badanych odmian jęczmienia, zarówno oplewionych, jak i nagoziarnistych, wykazano wyższy poziom β-glukanów w porównaniu z ziarniakami owsa.

Changes in the content of β-glucans and macroelements in hully and hulless barley (Antek and Rastik cv.) and oats (Cwał and Cacko cv.) cultivars were monitored in the study. Two chemical protection levels were considered in the experiments: minimum - seed dressing with Oxafun T 75 DS/WS and herbicide Mustang 306 SE, as well as intensive - seed dressing, herbicide, fungicide Folicur Plus 375 EC and insecticide Karate Zeon 050 CS. It was found that the different levels of plant chemical protection did not significantly affect the changes in the content of the macroelements or β-glucans. Kernels of the barley cultivars, both hully and hulless, were characterized by a higher content of higher β-glucans than oats kernels.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies