Leaf beet is one of several types of Beta vulgaris L. The vegetable originates from
the Mediterranean area but is currently grown on a large scale in the US and Western
Europe, e.g. Switzerland, Germany, France or England. In Poland, it is a less known vegetable,
despite its high content of many valuable nutrients and excellent taste. one of the
main factors affecting the size and quality of yield is nitrogen fertilization. Nitrogen is
a structural element of plants and its deficiency significantly inhibits production of new
plant tissue. This element is a component of nucleic acids, nucleotides, coenzymes, chlorophyll,
phytohormones and cytokinines. The aim of this study was to conduct research on
the effect of varied nitrogen fertilization on yielding and chemical composition of aerial
parts of leaf beet. The experiment used three doses of nitrogen (0.2, 0.4, 0.6 g N dm- 3 of
medium) in the form of ammonium nitrate or urea. Plants were cultivated in a greenhouse,
in 4-litre pots filled with highmoor peat limed to pH of 5.6 with waste chalk. The
following fertilizers were used in the experiment: ammonium nitrate - 34% N, urea - 46%
N, monobasic potassium phosphate - 23% P, 28.2% K, magnesium sulphate - 15.6% Mg,
and microelements. in the cultivation of leaf beet, application of 0.4 g N dm- 3 NH4No3
proved to be most beneficial as it led to the highest yield of fresh mass of leaves and
highest content of L-ascorbic acid, whereas application of Co(NH2)2 in the amount of 0.2 g
N dm- 3 of the growth medium proved to be best, as it resulted in the lowest nitrate share
in the dry mass of leaves. Regardless of the type of nitrogen fertilization, growth in the
total salt concentration (EC) in the medium was shown as an effect of increasing doses of
the applied fertilizers. increasing the nitrogen concentration by 100% in the growth medium
in relation to the lowest dose raised the Fe and Cu content in beet leaves and depressed
that of zn and Mn irrespective of the applied nitrogen fertilization.
Burak liściowy jest jednym z typów uprawnych gatunku Beta vulgaris L. Ojczyzną
buraka liściowego są kraje leżące w rejonie Morza Śródziemnego. Obecnie roślina ta jest
warzywem uprawianym na szeroką skalę w USA, a także Europie Zachodniej: Szwajcarii,
Niemczech, Francji, Anglii. W Polsce jest warzywem mało znanym, mimo że zawiera wiele
cennych składników odżywczych i smakowych. Jednym z głównych czynników wpływających
na wielkość i jakość plonu jest nawożenie azotowe. Azot jest pierwiastkiem budulcowym
roślin, a jego niedobór istotnie ogranicza powstawanie nowych tkanek roślinnych.
Pierwiastek ten wchodzi w skład kwasów nukleinowych, nukleotydów, koenzymów, chlorofilu,
fitohormonów, cytokinin. Celem pracy było określenie wpływu zróżnicowanego nawożenia
azotem na plonowanie oraz skład chemiczny części nadziemnych buraka liściowego.
W doświadczeniu zastosowano trzy dawki azotu (0,2, 0,4, 0,6 g N dm- 3 podłoża)
w postaci saletry amonowej lub mocznika. Rośliny uprawiano w szklarni w doniczkach czterolitrowych
wypełnionych torfem wysokim zwapnowanym kredą nawozową do pH 5,6.
W doświadczeniu stosowano następujące nawozy: saletrę amonową - 34% N, mocznik -
46% N, fosforan monopotasowy - 23% P; 28,2% K, siarczan magnezu - 15,6% Mg, mikroelementy.
W uprawie buraka liściowego najkorzystniejsze okazało się stosowanie 0,4 g N
dm- 3 NH4NO3 ze względu na największy plon świeżej masy liści i największą zawartość
kwasu L-askorbinowego, natomiast ze względu na najmniejszy udział azotanów w suchej
masie liści najlepsze okazało się podanie CO(N^)2 w ilości 0,2 g N dm- 3 podłoża. Niezależnie
od rodzaju nawozu azotowego wykazano wzrost ogólnej koncentracji soli (EC) w podłożu
pod wpływem wzrastających dawek stosowanych nawozów. Zwiększenie stężenia azotu
o 100% w podłożu w stosunku do dawki najniższej powodowało wzrost zawartości Fe, Cu
w liściach buraka, a spadek zn i Mn niezależnie od zastosowanego nawozu azotowego.