Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie produktów sieciowania poli(3-metylo-3-nitroksymetylooksetanu)

Tytuł:
Badanie produktów sieciowania poli(3-metylo-3-nitroksymetylooksetanu)
Investigation of cross-linked poly(3-methyl-3-nitroxymethyloxetane)
Autorzy:
Szala, M.
Cichoń, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/142827.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego. Zakład Wydawniczy CHEMPRESS-SITPChem
Tematy:
poli(3-metylo-3-nitroksymetylooksetan)
NIMMO
polimery energetyczne
sieciowanie
Poly(3-methyl-3-nitroxymethyloxetane)
energetic polymers
cross-link
Źródło:
Chemik; 2015, 69, 3; 129-135
0009-2886
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Poli(3-metylo-3-nitroksymetylooksetan) (poliNIMMO) sieciowano w masie za pomocą difunkcyjnego izocyjanianu stosując różne modyfikatory (poliole), katalizator cynoorganiczny, prowadząc reakcję w temperaturze 60 ºC i 80ºC. Otrzymane produkty sieciowania badano technikami: magnetycznego rezonansu jądrowego (NMR) oraz DTA/TG. Zależnie od zastosowanego inicjatora i ilości izocyjanianu uzyskiwano produkty o różnych właściwościach reologicznych. Temperatury rozkładu produktów sieciowania otrzymanych w różnych warunkach, były zbliżone i wynosiły ok. 200 ºC.

Poly(3-methyl-3-nitroxymethyloxetane) (polyNIMMO) are readily cured by means of uretane chemistry in presence of additives like polyols, catalyst (dibutyltin dilaurate). Reactions were carried out in nitrogen atmosphere at 60°C and 80°C. Cured products were investigated by using nuclear magnetic resonance (NMR) and differential thermal analysis (DTA). Depending on the polyol used and the amount of isocyanate, obtained products are different rheological properties. Decomposition temperatures of products cured in different conditions are similar and equal about 200°C.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies