Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Electron Paramagnetic Resonance Study of Organic Radicals in Some Herbal Plants

Tytuł:
Electron Paramagnetic Resonance Study of Organic Radicals in Some Herbal Plants
Autorzy:
Krupska, A.
Wojtowicz, E.
Augustyniak-Jabłokow, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1398973.pdf
Data publikacji:
2016-06
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
76.30.-v
76.30.Rn
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2016, 129, 6; 1201-1204
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this work we show the impact of the roasting process on the properties of organic radicals in some herbal products added to cereal coffee. The EPR study shows the presence of radicals in dried herbal products, both natural and roasted. Changes in the relative intensity of the EPR signal and in the g-factor for unroasted and roasted plant material can be observed. This indicates to the recombination processes of radicals. Roasting process increases the number of radicals. The analysis of EPR spectra show that they consist of two Gaussian lines which indicate that there are at least two different kinds of radicals. The values of g-factor about 2 may be derived from a number of very different radicals. For this reason the identification of such radicals is not strictly possible.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies