Optimisation of saccharose and ammonium sulfate concentrations for pollulan biosynthesis by Aureobasidium pullulans in batch culture Optymalizacja stezen sacharozy i siarczanu amonu w hodowli wglebnej Aureobasidium pullulans do produkcji pullulanu
The effect of concentration of saccharose (30-80 g/L) and ammonium sulfate (0.2-1.0 g/L) in the medium on the synthesis of pullulan in batch culture of A. piillulans A.p.-3 was studied. Several combinations of concentration of these compounds were used and the kinetics of biosynthesis was studied during 96 h of cultivation. Based on the mathematical model derived, it was assessed that the optimum concentrations of saccharose and ammonium sulfate in the medium were 60 g/L and 0.72 g/L, respectively. The yield of pullulan in the medium with the optimal concentrations of saccharose and ammonium sulfate was 9.9 g/L after 96 h of cultivation.
Badano wpływ stężenia sacharozy w granicach 30-80 g/L oraz siarczanu amonu w granicach 0,2-1,0 g/L na produkcję pullulanu we wgłębnej hodowli A. pullulans A.p.-3. Zastosowano szereg kombinacji tych stężeń w podłożach hodowlanych (rys.l), w których badano kinetykę biosyntezy w ciągu 96 h (tab.l). Ustalono model matematyczny ujmujący wpływ stężeń sacharozy i siarczanu amonu na produkcję pullulanu (tab. 2,3,4,5), na podstawie którego oszacowano, że optymalnym stężeniem sacharozy jest 60 g/L, a siarczanu amonu 0.72 g/L. Po 96 h w tak przygotowanym podłożu uzyskano 29,9 g/L pullulanu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00