Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Comparision of the compositions, antimicrobial and antioxidant activities of essential oils from the endemic species Thymus malyi Ronninger and Thymus lykae Degen et Jav.

Tytuł:
Comparision of the compositions, antimicrobial and antioxidant activities of essential oils from the endemic species Thymus malyi Ronninger and Thymus lykae Degen et Jav.
Autorzy:
Marin, M.
Novaković, M.
Tešević, V.
Kolarević, S.
Vuković-Gačić, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/12197070.pdf
Data publikacji:
2018
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2018, 17, 5; 157-165
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, we compared the compositions, antimicrobial and potential antioxidant activities of essential oils of two Thymus endemic, wild-growing species – T. malyi Ronninger and T. lykae Degen et Jav. No information about its composition and biological activities of oils has been reported to the present day. Forty three compounds were identified from T. malyi and major component was α-pinene (26.4%). In the case of T. lykae, forty four compounds were identified, with geranyl acetate (35.1%) as the main component. Antioxidant activities of the oils were evaluated using DPPH assay. The antimicrobial effect of essential oils were tested against Gram-negative, Gram-positive bacteria, and two fungi. Results indicated higher antibacterial activity of the essential oils of T. lykae in comparison with T. malyi, while for antifungal activity, it was reverse. The essential oils from T. malyi and T. lykae possess antioxidant and antimicrobial activities and could be used as a potential source of natural antioxidants for the food industry.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies