Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Benedykt – stan zdrowotny najstarszego kasztanowca w Polsce

Tytuł:
Benedykt – stan zdrowotny najstarszego kasztanowca w Polsce
Benedykt – health status of the oldest horse chestnut in Poland
Autorzy:
Jankowski, Krzysztof
Mincel, Marta
Divos, Ferenc
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1196157.pdf
Data publikacji:
2021-04-27
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Dendrologiczne
Tematy:
natural monument
the oldest horse chestnut
Benedictine abbey
Źródło:
Rocznik Polskiego Towarzystwa Dendrologicznego; 2020, 68; 91-100
2080-4164
2300-8326
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Horse chestnuts, Aesculus hippocastanum, are among the most decorative trees, often planted in stately places. The oldest specimen of the species in Poland is the horse chestnut which grows beside the Benedictine Abbey in Lubiń (Wielkopolskie Voivodeship), whose age is estimated at 260 years. The aim of the research conducted in 2018–2019 was to determine the health status of the tree using the latest research methods applied in modern dendrology. The results indicate that despite extensive decay within the trunk, Benedykt is in good condition. The tree shows high wind resistance in terms of both the stability of the root system and trunk flexibility. The rare fungi species Climacodon septentrionalis also present on the tree.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies