Efekty 3-miesięcznej dietoterapii nadwagi i otyłości. Opis trzech przypadków The effects of 3-months dietotherapy of overweight and obesity. Description of three cases
Introduction. The aim of this study was to evaluate
the influence of a balanced low-calorie diet on body
weight, lipid profile, blood glucose concentration and
blood pressure in individuals with excess body weight.
Material and methods. Three overweight or obesity men
underwent a three-months long dietotherapy based on
individualized diet with a moderate energy deficit
(450–600 kcal). Before and after the dietotherapy from
each patient obtained 7-days menus by the current record
method, measured: size and body composition, blood
pressure and commissioned measurement of blood's biochemical
parameters (morphology, lipid profile, glucose).
Results. After the dietotherapy, in a diet of patients no. 1
and 3 observed significantly lower intake of fat and carbohydrates
including sugars added. In a patient no. 2 reported
an increase in carbohydrate intake. As a result of
dietotherapy observed weight loss of 6.2 kg, 3.5 kg and 5
kg and a decrease of glucose concentration in blood of
10 mg/dl, 14 mg/dl and 27 mg/dl in a patient no. 1, 2
and 3 respectively. In all patients noted reductions in waist
and hip circumference. In patients 1 and 3 body fat content
was reduced by 2% and 1% respectively. The period
before and after the dietotherapy showed no changes in
blood pressure and changes in lipid profile parameters
were unclear. Conclusions. As a result of the use individualized
and balanced three-months low-calorie diet in
overweight or obesity patients obtained a reduction of
body weight, waist circumference, and blood glucose concentration.
However, no changes in the lipid profile and
blood pressure were noted.
Wstęp. Celem badania była ocena wpływu zbilansowanej
diety niskoenergetycznej na masę ciała, profil lipidowy,
stężenie glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze u osób
z nadmierną masą ciała. Materiał i metody. U trzech mężczyzn
z nadwagą lub otyłością przeprowadzono 3-miesięczną
dietoterapię z zastosowaniem zindywidualizowanej
diety o umiarkowanym deficycie energetycznym (450-
600 kcal). Przed i po dietoterapii od każdego pacjenta zebrano
7-dniowe jadłospisy tworzone metodą bieżącego
notowania, wykonano pomiary rozmiarów i składu ciała,
ciśnienia tętniczego krwi oraz zlecono badania biochemiczne
(morfologia, profil lipidowy, glukoza). Wyniki.
Po zakończeniu dietoterapii, w diecie pacjenta nr 1 i 3
wykazano istotnie mniejszą podaż tłuszczów i węglowodanów,
w tym cukrów dodanych. Z kolei u pacjenta nr 2
stwierdzono wzrost spożycia węglowodanów. W efekcie
dietoterapii odnotowano redukcję masy ciała wynoszącą
6,2 kg, 3,5 kg i 5 kg oraz spadek glukozy we krwi o 10
mg/dl, 14 mg/dl i 27 mg/dl, odpowiednio u pacjenta nr
1, 2 i 3. U wszystkich badanych zaobserwowano zmniejszenie
obwodu talii i bioder, a u pacjenta nr 1 i 3 dodatkowo
redukcję zawartości tłuszczu w ciele, odpowiednio
o 2% i 1%. W okresie przed i po dietoterapii nie wykazano
zmian w wartościach ciśnienia tętniczego, zaś zmiany
parametrów profilu lipidowego nie były jednoznaczne.
Wnioski. W efekcie stosowania zindywidualizowanej
i zbilansowanej 3-miesięcznej diety niskoenergetycznej
u pacjentów z nadwagą lub otyłością uzyskano zmniejszenie
masy ciała, obwodu talii i stężenia glukozy we
krwi. Nie odnotowano jednak zmian w profilu lipidowym
i wartościach ciśnienia tętniczego krwi pacjentów.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00