Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of transplant growth stage on tomato productivity

Tytuł:
Effect of transplant growth stage on tomato productivity
Wpływ poziomu rozwoju rozsady pomidora na późniejszy wzrost i formowanie plonu
Autorzy:
Jankauskienė, J.
Brazaitytė, A.
Bobinas, Č.
Duchovskis, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542720.pdf
Data publikacji:
2013
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2013, 12, 2; 143-152
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Transplant quality of tomato depend on such factors as microclimate parameter, substrate, plant nutrition and other. The growth stage is very important indices of their quality. The objective of research was to determine the effect of the growth stage of tomato transplants on their quality and yield. Research was carried out in a greenhouse of the Institute of Horticulture, Lithuanian Research Centre for Agriculture and Forestry in the period of 2008–2010. The investigated transplant growth stage of tomato cv. Cunero F1 5–6 leaves, 7–8 leaves and 9–10 leaves. Tomato transplants with 9–10 leaves were elongated and their leaves area were the highest. Plants with 7–8 leaves according to stem and leaves ratio were qualitative, accumulated in leaves the highest content of photosynthetic pigments and had the highest SLA. Tomato transplanted with older transplant started to flower the fastest compared to 5–6 leaves transplant. Higher total yield was produced by 7–8 leaves transplants. The least early yield was produced by 5–6 leaves transplant. The growth stage of tomato transplants had no effect on the average tomato fruit weight.

Celem badań było określenie wpływu fazy wrostu rozsady pomidorów na jej jakość i plon. Badania prowadzono w latach 2008–2010, w szklarni Instytu Ogrodnictwa Litewskiego Centrum Badań Rolniczych i Leśnych. Badano rozsadę pomidora odmiany ‘Cunero F1’ w fazie 5–6, 7–8 i 9–10 liści. Rozsada pomidora sadzona w fazie 9–10 liści posiadała wysokie pędy i największą powierzchnię liści. Rozsada z 7–8 liśćmi na pędzie, oceniając stosunek masy pędu z liśćmi do masy korzeni oraz masy liści do masy pędu, miała lepszą jakość, zawierała w liściach najwięcej barwników fotosyntetycznych i posiadała największą specyficzną powierzchnię liści. Pomidory sadzone z 9–10 liśćmi zakwitały najszybciej. Większy plon ogółem formowały rośliny z rozsady z 7–8 liśćmi niż z 5–6 liśćmi. Najmniejszy plon wczesny wytworzyła rozsada sadzona w fazie 5–6 liści. Faza wrostu rozsady pomidora nie miała wpływu na średnią masę owocu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies