Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of polyamines on physiological parameters of post-harvest quality of cut stems of Rosa 'Red Berlin'

Tytuł:
The effect of polyamines on physiological parameters of post-harvest quality of cut stems of Rosa 'Red Berlin'
Wpływ poliamin na fizjologiczne parametry pozbiorczej jakości ciętych pędów Rosa 'Red Berlin'
Autorzy:
Rubinowska, K.
Pogroszewska, E.
Michalek, W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542249.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 6; 81-93
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of conditioning of Rosa ‘Red Berlin’ stems in solutions of polyamines: spermidine at a concentration of 1.5 and 3 mmol dm⁻³, spermine at a concentration of 1 and 2 mmol dm⁻³ as well as putrescine at 2 and 4 mmol dm⁻³, on their postharvest quality were investigated. Advancing senescence of the stems of Rosa ‘Red Berlin’ resulted in their reduced post-harvest quality, which is evidenced by changes in the values of the plant physiological parameters. Conditioning of the rose stems in the solution of polyamines did not significantly affected the vase life. The most stabilising effect on cytoplasmic membranes of leaf cells had spermine at a concentration of 1 mmol dm⁻³. But the same polyamine applied at a twice higher concentration caused a decrease in the value of EL in petals. The highest values of leaf relative water content were found after conditioning of the rose stems in the solution of putrescine at a concentration of 2 mmol dm⁻³. The highest contents of photosynthetic pigments were noted after the application of spermidine at both concentrations. Conditioning of the rose stems in the solutions of each polyamine increased anthocyanin content in petals and had effect of the values on all analysing physiological parameters in leaves and petals.

Analizowano wpływu kondycjonowania pędów Rosa ‘Red Berlin’ w roztworach poliamin: spermidyny w stężeniu 1,5 i 3 mmol dm⁻³, sperminy w stężeniu 1 i 2 mmol dm⁻³ oraz putrescyny w stężeniu 2 i 4 mmol dm⁻³, na ich jakość pozbiorczą. Postępujący proces starzenia pędów Rosa ‘Red Berlin’, spowodował obniżenie ich jakości pozbiorczej, o czym świadczą zmiany w wartościach badanych parametrów fizjologicznych roślin. Kondycjonowanie pędów róży w roztworach poliamin nie wpłynęło istotnie na wydłużenie ich okresu dekoracyjności. Najkorzystniejszy wpływ na stabilizację błon cytoplazmatycznych w komórkach liści miała spermina w stężeniu 1 mmol dm⁻³. Natomiast ta sama poliamina zastosowana w dwukrotnie wyższym stężeniu powodowała spadek wartości EL w płatkach. Najwyższe wartości wskaźnika względnej zawartości wody w liściach stwierdzono po kondycjonowaniu pędów w roztworze putrescyny w stężeniu 2 mmol dm⁻³. Najwyższe zawartości barwników asymilacyjnych zanotowano po zastosowaniu spermidyny w obydwu stężeniach. Kondycjonowanie pędów w roztworach poliamin zwiększało zawartość antocyjanów w płatkach, a także wpływało na wartości wszystkich analizowanych parametrów fizjologicznych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies