Tytuł pozycji:
Growth and sporulation of Septoria carvi Syd. in different culture conditions
- Tytuł:
-
Growth and sporulation of Septoria carvi Syd. in different culture conditions
Wzrost i zarodnikowanie Septoria carvi Syd. w różnych warunkach hodowli
- Autorzy:
-
Zalewska, E.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/11542224.pdf
- Data publikacji:
-
2012
- Wydawca:
-
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
- Źródło:
-
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2012, 11, 1; 93-107
1644-0692
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
he quantity and quality of the herb material are reduced by pathogenic fungi. In the case of caraway this pathogen is Septoria carvi. In the vegetation periods the fungus occurs with varying intensity, which is related to the requirements of life. The present study found that the growth of fungal colonies is possible at the temperatures from 0 to 30°C, the optimum being from 20 to 25°C, and sporulation is possible at the temperatures from 10 to 30°C, with the optimum at 25°C. It was shown that the most useful medium for the isolation of S. carvi from caraway plants is malt medium and malt medium with decoction of the leaves of this plant. Pycnidia and conidia of the fungus, which are necessary to identify the species, are formed the fastest on the malt medium with decoction of the leaves or schizocarps of caraway and on PDA medium and it is these substrates that should be used for the cultivation of S. carvi.
Wielkość i jakość surowca zielarskiego obniżają grzyby patogeniczne. W przypadku kminku zwyczajnego takim patogenem jest Septoria carvi. W okresach wegetacji grzyb występuje ze zmiennym nasileniem, co jest związane z jego wymaganiami życiowymi. W obecnych badaniach ustalono, że wzrost kolonii grzyba jest możliwy w temperaturze od 0 do 30o C, przy optimum od 20 do 25o C, a zarodnikowanie w temperaturze od 10 do 30o C, przy optimum w 25o C. Wykazano, że najbardziej przydatnym podłożem do izolacji S. carvi z roślin kminku zwyczajnego jest pożywka maltozowa oraz pożywka maltozowa z odwarem z liści tej rośliny. Piknidia i zarodniki konidialne grzyba, niezbędne do identyfikacji gatunku, tworzą się najszybciej na pożywkach maltozowej z odwarem z liści lub z rozłupek kminku zwyczajnego oraz na pożywce PDA i podłoża te należy stosować do hodowli S. carvi.