Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of temperature on the broccoli yield and length of the period from head initiation to harvest

Tytuł:
The effect of temperature on the broccoli yield and length of the period from head initiation to harvest
Wpływ temperatury na wielkość plonu brokuła i długość okresu od inicjacji róży do zbioru
Autorzy:
Kałużewicz, A.
Krzesiński, W.
Knaflewski, M.
Lisiecka, J.
Spiżewski, T.
Frąszczak, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/11541960.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tematy:
temperature effect
broccoli
yield
period length
head initiation
harvest
Brassica oleracea var.italica
growth condition
generative phase
harvest date
climate condition
broccoli head quality
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus; 2010, 09, 3; 167-174
1644-0692
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Temperature is a factor which strongly affects the yield and broccoli head quality. Temperature determines the date of head initiation and thus affect the length of vegetation period. An experiment the aim of which was to assess the impact of temperature on the yield and the length of the period from the broccoli head initiation until the beginning and end of harvest as well as the length of the harvest period was carried out in years 1997–1999. The seedlings of cv. Fiesta were planted in April, May, June and July. The phase of head initiation was determined on the basis of analyses of microscopic preparations. The highest total yield was obtained from May and June planting dates, the highest marketable yield was recorded in the case of the May date planting. A higher correlation was found between the sum of temperature and mean daily air temperature in the period from the initiation to the beginning and end of harvest and mean weight of marketable heads than between temperature and the total yield. The highest correlation was determined between the mean air temperature and the number of days from the head initiation to the last harvest.

Temperatura jest czynnikiem, który silnie wpływa na wielkość i jakość plonu brokuła. Determinuje również termin zainicjowania róży, wpływając przez to na długość okresu wegetacji. Doświadczenie, którego celem była ocena wpływu temperatury na wielkość plonu brokuła i długość okresu od zainicjowania róży do początku i końca zbiorów oraz długość okresu zbiorów, przeprowadzono w latach 1997–1999. W każdym roku prowadzenia doświadczenia rozsadę brokuła odmiany ‘Fiesta’ wysadzano w czterech terminach: kwiecień, maj, czerwiec i lipiec. Fazę inicjacji róży określono na podstawie analizy preparatów mikroskopowych. Największy plon ogólny uzyskano, gdy posadzono rośliny w maju i czerwcu, a największy plon handlowy przy sadzeniu roślin w maju. Stwierdzono wyższą zależność między sumą i średnią dobową temperaturą powietrza w okresie od inicjacji do początku i końca zbiorów, a średnią masą róży handlowej niż między temperaturą a wielkością plonu ogólnego. Najwyższą zależność stwierdzono między średnią dobową temperaturą powietrza, a liczbą dni od inicjacji do ostatniego zbioru.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies