Production of amylase by the intestinal microflora of cultured freshwater fishes (Oreochromis niloticus and Clarias gariepinus) rared localy in Calabar, south Nigeria
Production of amylase by the intestinal microflora of cultured freshwater fishes (Oreochromis niloticus and Clarias gariepinus) rared localy in Calabar, south Nigeria
This study focused on determining the amylase-producing ability of the intestinal microbes in cultured fresh water fishes – Oreochromis niloticus and Clarias gariepinus. The bacterial isolates were identified on the basis of standard cultural, morphological and biochemical characteristics. The amylase production ability of the bacterial isolates was determined using starch agar. The mean viable count of the intestinal microbes ranged from 1.2 × 105 CFU/ml to 7.1 × 105 CFU/ml for tilapias (Oreochromis niloticus) and from 2.0 × 104 CFU/ml to 8.9 × 104 CFU/ml for catfishes (Clarias gariepinus). Staphylococcus and Micrococcus were predominant for both tilapias and catfishes. Out of 24 isolates, 21 were amylase producers. These included the following bacteria genera: Bacillus, Micrococcus, and Staphylococcus. These results strongly suggest that intestinal microbes play a pivotal role in the digestion of starch in cultured freshwater fishes and should be explored for industrial amylase production.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00