Wine was crucial for the monastic economy, religion, health and lifestyle. The paper begins with a brief overview of the evidence for monastic vineyard ownership and considers other options available to monks seeking to procure wine for their needs. Further on, the contribution discusses the various uses of wine in coenobitic monasteries and lavras. It explores the issue of the monastic communities’ need for wine for liturgical purposes and payments in kind, as well as the evidence for its consumption among monks in medical, social and everyday contexts. Lastly, relying on textual and archaeological evidence the paper addresses the question of the volume of wine consumed by monks.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00