Effect of food fats quality on utilization of vitamin A and provitamin A by organisms Wpływ jakości tłuszczu w diecie na wykorzystanie witaminy A i jej prowitaminy przez organizm
Two experiments were carried out on Wistar rats (both sexes). The rats were fed 30 μg(day) rat of β-carotene in oil solution, or 30 I.U. (day)rat of retinyl palmitate, and semisynthetic, vitamin A - free, diet containing 15% lard. Increase of peroxides content in lard induced a reduction in carotene utilization, as evidenced by vitamin A content in the liver.
Badano wpływ jakości smalcu w diecie na wykorzystanie karotenu i witaminy A przez organizm szczura. Wykonano dwa 10-dniowe doświadczenia na białych szczurach rasy Wistar obu płci, którym podawano per os roztwory olejowe β-karotenu w ilości 30 mcg/dzień/zwierzę lub palmitynianu retinolu - 30 j.m./dzień/zwierzę oraz dietę semisyntetyczną pozbawioną witaminy A, zawierającą 15% smalcu. Wykorzystanie witaminy A oraz karotenu jako procentu wchłoniętego i spożytego określono testem wątrobowym. Oznaczono również poziom witaminy A w osoczu krwi. Wykazano spadek wykorzystania witaminy A oraz jej prowitaminy w miarę pogarszania się jakości smalcu.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00