Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Phase change heat exchangers made of pin-fins for boiling enhancement

Tytuł:
Phase change heat exchangers made of pin-fins for boiling enhancement
Autorzy:
Orman, Łukasz J.
Radek, Norbert
Pietraszek, Jacek
Gontarski, Dariusz
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/104110.pdf
Data publikacji:
2019
Wydawca:
Stowarzyszenie Menedżerów Jakości i Produkcji
Tematy:
boiling heat transfer
microfins
microstructure
wymiana ciepła
mikrowłókna
mikrostruktura
Źródło:
Quality Production Improvement - QPI; 2019, 1, 1; 433-439
2657-8603
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 Unported
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper deals with the important issue of boiling heat transfer enhancement using mechanical treatment of the heater surface. The surface has been modified in such a way that microfins have been produced. The application of such a structure leads to highly increased heat fluxes in relation to the smooth surface as has been presented and discussed in the paper. The experiments including distilled water and ethyl alcohol on the horizontal copper samples of 3 cm diameter have been considered. The heat flux value of microfinned surface was even nine times higher than the heat flux dissipated from the smooth surface without any coating. It proves a considerable enhancement of boiling with the application of the mechanically treated surfaces of heat exchangers.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies