Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sposób odżywiania Japończyków na podstawie badań ankietowych

Tytuł:
Sposób odżywiania Japończyków na podstawie badań ankietowych
The Japanese nourishing pattern based on questionnaire research
Autorzy:
Czech, Natalia
Nowakowska-Zejdel, Ewa
Muc-Wierzgoń, Małgorzata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1039737.pdf
Data publikacji:
2009
Wydawca:
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Tematy:
japończycy
sposób odżywiania
podział produktów
japanese
nourishing
foodstuffs division
Źródło:
Annales Academiae Medicae Silesiensis; 2009, 63, 1; 28-34
1734-025X
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
INTRODUCTION the purpose of the research paper is the evaluation of the Japanese nourishing pattern with consideration of 6 groups foodstuffs division. THE MATERIAL AND THE METHOD the questionnaire research taken into consideration selected products the uptake was carried out among 60 Japanese men residing in Japan permanently. THE RESULTS the frequency of selected products uptake was employed in the evaluation of eating habits in the tested group. CONCLUSIONS 1. The analysis corollas of the selected alimentary products consumed by the Japanese confirms characteristic and different for this group nourishing pattern. 2. Nourishing pattern in the tested group can be acknowledge to comply with proper nourishment commendations. 3. It is worth to use selected parts of Japanese nutrition in Polish diet as an example of proper nutrition.

WSTĘP Celem pracy jest ocena sposobu odżywiania Japończyków, z uwzględnieniem podziału na 6 grup produktów spożywczych. MATERIAŁ I METODY Badania ankietowe uwzględniające spożycia wybranych produktów przeprowadzono wśród 60 Japończyków na stałe zamieszkałych w Japonii. WYNIKI Częstość spożycia wybranych produktów wykorzystano w ocenie nawyków żywieniowych badanej grupy. WNIOSKI 1. Analiza wybranych produktów spożywanych przez Japończyków potwierdza charakterystyczny i odmienny sposób żywienia tej grupy 2. Sposób żywienia badanej grupy można uznać za zgodny z zaleceniami prawidłowego żywienia. 3. Wybrane elementy żywienia Japończyków warto wykorzystać, w miarę możliwości, w diecie Polaków jako przykład prawidłowego żywienia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies