Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biased versus unbiased randomness in homo-polymers and copolymers of amino acids in the prebiotic world

Tytuł:
Biased versus unbiased randomness in homo-polymers and copolymers of amino acids in the prebiotic world
Autorzy:
Mosqueira, Fernando
Negron, Alicia
Ramos, Sergio
Polanco, Carlos
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1039646.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Biochemiczne
Tematy:
polarity of amino acids
homo-peptides
prebiotic co-polypeptides
lysine
Markov chain
prebiotic homo polymerization of amino acids
Źródło:
Acta Biochimica Polonica; 2012, 59, 4; 543-547
0001-527X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The polymerization of amino acids under anhydrous prebiotic conditions was first studied several decades ago. Here we use a stochastic model stressing the relevant role of the polarity of amino acids in the formation of oligopeptides in a prebiotic milieu. Our goal is to outline the predominance of co-polypeptides over homo-polypeptides, resulting not only from the randomness, but also from polarity properties of amino acids. Our results conclude that there was a higher probability of the formation of co-polypeptides than of homo-polymers. Besides, we may hypothesize that the former would have a more ample spectrum of possible chemical functions than homo-polypeptides.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies