Relevancia práctica de la nueva normativa sobre comportamientos desleales en las relaciones entre empresas en la cadena agroalimentaria: la Directiva (UE) 2019/633
Relevancia práctica de la nueva normativa sobre comportamientos desleales en las relaciones entre empresas en la cadena agroalimentaria: la Directiva (UE) 2019/633 Practical relevance of the new regulation regarding unfair practices in business-to-business relationships in the agri-food chain: Directive (EU) 2019/633 Rilevanza pratica della nuova legislazione in materia di pratiche commerciali sleali nei rapporti tra imprese nella filiera agroalimentare: Direttiva (UE) 2019/633
Prezentowany artykuł dotyczy nowych wyzwań, które pojawiają się w ramach europejskiego łańcucha rolno-spożywczego po niedawnym zatwierdzeniu dyrektywy (UE) 2019/633 z 17 kwietnia w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorcami w rolnictwie a łańcuchem dostaw żywności. Komisja Europejska zajęła się małymi i średnimi przedsiębiorstwami spożywczymi i rolnymi, producentami i rolnikami w łańcuchu dostaw żywności, którzy reprezentują wrażliwy sektor w rolno-spożywczym łańcuchu dostaw. Nowy akt normatywny ma na celu ograniczenie nieuczciwych praktyk handlowych, które są stosowane w łańcuchu dostaw, i zapewnienie równych szans małym i średnim przedsiębiorstwom spożywczym i rolniczym, producentom i rolnikom. Wynika to ze zróżnicowania możliwości negocjacyjnych i jest zgodne z propozycjami modernizacji Wspólnej Polityki Rolnej (WPR).
L’articolo si propone di presentare nuove sfide per la filiera agroalimentare nell’Unione europea in relazione alla recente Direttiva (UE) n. 633 del 17 aprile 2019 in materia di pratiche commerciali sleali nei rapporti tra imprese nella filiera agricola e alimentare. La direttiva definisce un elenco minimo di pratiche commerciali sleali vietate nelle relazioni tra acquirenti e fornitori lungo la filiera agricola e alimentare, stabilisce anche norme minime concernenti l’applicazione di tali divieti. A parere degli autori, le nuove disposizioni mirano a combattere le eventuali pratiche commerciali sleali, e portano a creare pari opportunità per le piccole e medie imprese nel settore alimentare e agricolo, tra produttori e agricoltori, in linea con i postulati relativi alla modernizzazione della politica agricola comune.
The work we present addresses the new challenges that arise in the European framework regarding the agri-food chain, following the recent approval of Directive (EU) 2019/633 of 17 April on unfair trading practices in business-to-business relationships in the agricultural and food supply chain. The European Commission has dealt with small and medium-sized food and agricultural companies, producers and farmers in the food supply chain who represent a vulnerable sector in the agri-food supply chain. The new normative text aims to limit the possible unfair trading practices that are carried out in the supply chain and that involve the alteration of the equal opportunities of small and medium-sized food and agricultural companies, producers and farmers. Fundamentally due to the diverse negotiation capacity, in accordance with the proposals for the modernisation of the Common Agricultural Policy (CAP).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00