Effect of a dextrane and hydrophilizing substances on the properties of thermosensitive hydrophilic gels containing lactic acid complexed with chitosan
Effect of a dextrane and hydrophilizing substances on the properties of thermosensitive hydrophilic gels containing lactic acid complexed with chitosan
Gels containing lactic acid complexed with chitosan at a stechiometric ratio 1:1 and 2:1 and 5-25% content of PEG-200 reveal pH from 3.42 to 4.95. The addition of 20 – 25% poloxamer 407 increases the pH from 4.55 to 5.30 for 1:1 gels and from 4.00 to 4.85 for 2:1 gels.
The addition of 1.0% dextrane decreases the pH of investigated gels from 4.40 to 4.90 (1:1) and from 4.00 to 4.48 (2:1).
The addition of poloxamer 407 at concentrations of 20 to 25% increases the dynamic viscosity from 506.14 to 641.20 for 1:1 and from 540.35 to 692.55 for 2:1 ratios.
The addition of 1.0% dextrane increases the dynamic viscosity from 665.23 to 750.28 for 1:1 and from 645.50 to 740.16 for 2:1 ratios.
The addition of dextrane and glycerol or 1,2-propylene glycol reduces the pH and maintains high adhesion. The use of dextrane and hydrophilizing substances allowed to obtain physiological range pH.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00