Analiza składu masy ciała oraz wybranych parametrów lipidowych w populacji dzieci zdrowych – doniesienie wstępne Analysis of body composition and selected lipid parameters in healthy children – a preliminary report
Aim: The aim of the study was to perform an analytical evaluation of body composition and selected lipid parameters in a population of healthy children. Material and methods: The study included a group of 81 children (44 boys and 37 girls, mean age 11.56 ± 2.84 years) participating in a research project in the Centre for Medical and Natural Sciences Research and Innovation in Rzeszow. Body composition measurement (TANITA BC-420 S MA) and lipid profile assessment (Cholestech LDX) were performed in all patients. Statistical analysis of the collected material was conducted with Statistica 10.0 (StatSoft). Parametric and nonparametric tests were used for statistical analysis of variables. The level of statistical significance was adopted at p < 0.05. Results: A statistically significant difference in fat mass (p < 0.001), fat-free mass (p = 0.003), muscle mass (p = 0.003) and total body water (p < 0.001) was observed between children with normal body weight and overweight or obese children. A significant positive impact of FM (R = 0.09; p = 0.416) and a negative impact of total body water (R = −0.40; p < 0.001) on triglyceride parameters was demonstrated. Additionally, reduced fat mass correlated with a significant increase in high-density lipoprotein (R = −0.29; p = 0.009). Conclusions: The study demonstrated differences in the selected components of body composition in a population of healthy children, which allowed to precisely monitor the nutritional status when correlated with the results of lipid profile.
Cel: Celem pracy była analityczna ocena składu masy ciała oraz wybranych parametrów lipidowych w populacji dzieci zdrowych. Materiał i metoda: Badaniami objęto grupę 81 dzieci (44 chłopców i 37 dziewcząt; średnia wieku 11,56 ± 2,84 roku) uczestniczących w projekcie badawczym w Przyrodniczo-Medycznym Centrum Badań Innowacyjnych w Rzeszowie. U każdego dziecka wykonano pomiar składu masy ciała (analizator TANITA BC-420 S MA) i ocenę profilu lipidowego (Cholestech LDX). Analizę statystyczną zebranego materiału przeprowadzono w pakiecie Statistica 10.0 firmy StatSoft. W opracowaniu statystycznym stosowano analizę zmiennych przy użyciu testów parametrycznych i nieparametrycznych. Za poziom istotności statystycznej przyjęto p < 0,05. Wyniki: Zaobserwowano statystycznie istotne różnice w masie tłuszczowej (p < 0,001), masie beztłuszczowej (p = 0,003), masie mięśniowej (p = 0,003) oraz ilości wody całkowitej (p < 0,001) między dziećmi z prawidłową masą ciała a dziećmi z nadwagą bądź otyłością. Wykazano także istotnie dodatni wpływ masy tłuszczowej (R = 0,09; p = 0,416) i ujemny wpływ wody całkowitej ustroju (R = −0,40; p < 0,001) na wysokość parametru trójglicerydów. Ponadto wraz ze spadkiem masy tłuszczowej obserwowano istotny wzrost wartości „dobrego” (wysokiej gęstości) cholesterolu (R = −0,29; p = 0,009). Wnioski: Stwierdzono, że w populacji dzieci zdrowych występują różnice wybranych komponentów składu ciała, które skorelowane z wynikami lipidogramu pozwalają precyzyjniej monitorować stan odżywienia.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00