Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Positron Annihilation Studies of the Free Volumes in Nylon12/PVA Films Treated by Supercritical Carbon Dioxide

Tytuł:
Positron Annihilation Studies of the Free Volumes in Nylon12/PVA Films Treated by Supercritical Carbon Dioxide
Autorzy:
Li, Jingjing
Yin, Chongshan
Zhou, Yawei
Li, Gang
Yeh, Jen-taut
He, Chunqing
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/1033920.pdf
Data publikacji:
2017-11
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Fizyki PAN
Tematy:
Nylon12/PVA
ScCO₂
positron annihilation
free volume
relaxation
Źródło:
Acta Physica Polonica A; 2017, 132, 5; 1552-1555
0587-4246
1898-794X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Free volume variations of Nylon12/Polyvinyl alcohol (Nylon12/PVA) blends treated in supercritical carbon dioxide (ScCO₂) were investigated using positron annihilation lifetime spectroscopy. It is found that o-Ps lifetime τ₃ and the corresponding intensity I₃ in Nylon12/PVA decrease with increase of the PVA content. Being treated in ScCO₂ at 50°C and 20 MPa for 1 h, the free volume holes in Nylon12/PVA blends expand to different extents depending on the weight ratio of PVA. After releasing of CO₂, the free volume size decreases as a function of the elapsed time due to the molecular relaxation, and the relaxation time constant depends on the content of PVA in the blends.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies