Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Specific gravity and total weight as indices of fat and muscle tissue contents in carcasses of duck broilers

Tytuł:
Specific gravity and total weight as indices of fat and muscle tissue contents in carcasses of duck broilers
Ciężar ogólny i ciężar właściwy jako wskaźniki przetłuszczenia i umięśnienia tuszek kaczek brojlerów
Autorzy:
Niewiarowicz, A.
Trojan, M.
Lasek, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10303.pdf
Data publikacji:
1976
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 1-2
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Statistically significant corellations (p < 0,01) between the specific gravity and total weight of broiler duck carcasses on the one hand and the content of fat in their breast and thigh muscles as well as in skin with subcutaneous fat on the other were determined. The correlations may be applied in estimating the level of fat in ducks. No correlations were found between the carcasses specific gravity and the level of muscle content in them.

Badania przeprowadzono na 30 tuszkach kaczek brojlerów ubijanych w wieku ok. 8 tygodni. Ciężar właściwy (kg/dcm³) wypatroszonych tuszek, bez głowy i łap obciętych w stawie skokowym, oznaczano na podstawie różnicy ich ciężarów w powietrzu i w wodzie. Tuszki poddawano dysekcji wypreparowując mięśnie piersiowe, mięśnie udowe oraz skórę z tłuszczem podskórnym. Te dysekcyjne elementy ważono, a następnie oznaczano w nich zawartość tłuszczu. Stwierdzono bardzo istotne, ujemne korelacje między ciężarem właściwym tuszek, a zawartością tłuszczu w mięśniach piersiowych i udowych oraz ciężarem skóry i tłuszczu podskórnego. Wykazano również istotną, dodatnią korelację między ciężarem ogólnym, a zawartością tłuszczu w mięśniach udowych i w skórze z tłuszczem podskórnym tuszek kaczek. Podano propozycje wykorzystania wymienionych wyżej zależności dla praktycznej, obiektywnej oceny stopnia przetłuszczenia kaczek. Nie znaleziono istotnych korelacji między ciężarem właściwym a umięśnieniem tuszek kaczek brojlerów.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies