Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The conditions for the formation of pirrolidonecarboxylic acid (PCA) in tomato juice

Tytuł:
The conditions for the formation of pirrolidonecarboxylic acid (PCA) in tomato juice
Warunki powstania kwasu pirrolidonokarboksylowego (PCA) w soku pomidorowym
Autorzy:
Jacorzynski, B.
Horubala, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/10104.pdf
Data publikacji:
1976
Wydawca:
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie
Źródło:
Acta Alimentaria Polonica; 1976, 02, 1-2
0137-1495
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The formation of pirrolidonecarboxylic acid (PCA) during the heating and storing of tomato juice in different conditions was observed. A higher dose of beat and longer time of storage give higher concentration of PCA. The correlation between total nitrogen and glutamine content and PCA formation was determined.

Przeprowadzone badania nad zawartością i warunkami powstawania PCA w soku pomidorowym wykazały, że kwas pirrolidonokarboksylowy (PCA) jest składnikiem soku pomidorowego, wyjaławianego przez ogrzewanie. Zawartość jego w soku jest zależna od dawki cieplnej (czas i temperatura) zarówno podczas wyjaławiania, jak i podczas składowania. Im niższa początkowa ilość PCA w soku pomidorowym tym szybsze tempo powstawania w czasie składowania. Wzrost zawartości PCA podczas składowania pozostaje w ścisłej korelacji ze smakiem (współczynnik korelacji od -0,593 do -0,820 i zapachu od -0,817 do -0,915). Stwierdzono również wyraźną korelację pomiędzy zawartością azotu ogólnego i glutaminy w świeżych pomidorach a zawartością PCA w ogrzewanym soku pomidorowym. Sok pomidorowy pochodzący z 6 różnych odmian pomidorów, po ogrzewaniu w jednakowych warunkach, zawierał różne ilości PCA.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies